Zašto je čokolada dobra za zdravlje?



Izvor : Nacional.hr, autor: Andrea Belin


Jedna je od najdražih poslastica većine ljudi. Dobiva se miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Na tržište dolazi u obliku pločica... Naravno, riječ je o čokoladi za koju svi misle da negativno utječe na zdravlje. Naprotiv, čokolada ima itekako puno pozitivnih karakterika...

Čokolada nije samo delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob. Ona je zdrava i ljekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno, ali i kao afrodizijak.

Čokolada je najbolji poznati antioksidans i magnezijem najbogatija namirnica. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa. Zato ne izbjegavajte čokoladu, već samo obratite više pažnje na to kakvu čokoladu jedete.

Birajte onu s visokim udjelom kakaovca koja blagotvorno djeluje na vaše zdravlje. Tamna čokolada sadrži flavonoide, skupinu antioksidansa, koji povoljno djeluju na krvožilni sustav te štite od raka.

Suvremena medicina čokoladu uglavnom proglašava štetnom. Govorilo se, kvari zube, povećava tjelesnu težinu, međutim čokolada ima i pozitivna svojstva.

Čokolada djeluje kao odlično sredstvo za smirenje i bogata je mineralima, fosforom, magnezijem, kalijem i cinkom. Sadrži i elemente koji potiču oslobađanje serotonina koji stvara osjećaj zadovoljstva.

Pokušaji pronalaženja zamjene za čokoladu nisu baš urodili plodom. Naravno, da bi čokolada zaista imala terapeutski učinak u medicinskom smislu, morali bismo je dnevno jesti u tolikom količinama da bismo usput unijeli užasno puno kalorija, masnoća itd, pa bi sveukupni učinak bio poražavajući.

No, malo čokolade je za većinu ljudi dobro, jer stvarno sadrži nekoliko nutricionistički vrijednih sastojaka. Nadalje, bez obzira što je to namirnica bogata masnim tvarima, ona se vrlo brzo probavlja.

Kakao maslac se u količini od 95 do 98 posto asimilira u tijelu. Uz to sadrži zasićenu masnu kiselinu koja se u jetri brzo pregradi u oleinsku kiselinu koju u najvećoj količini nalazimo u prirodi u maslinovom ulju.

Iako čokolada u sebi sadrži tvari poput tanina, fluora, fosfata koje posjeduju antikarijesni učinak, moramo voditi računa o tome da se nakon konzumacije čokolade operu zubi ili na neki drugi način smanji ili ukloni učinak šećera koji pogoduje nastanku karijesa .