Čokolada - najbrža slatka, mala iznenađenja gotova za tren



Pri topljenju čokolade za kolače, uz vrhnje ili mlijeko, možete joj dodati sušeno voće ili orašaste polodove, a ukoliko dodate samo maslac postaje odlična glazura.

U raskošnom okusu čokolade uživale su još drevne Maje i Asteci koji su pripremali napitak chokolatl. U Europu čokolada je stigla u 16. stoljeću, no tek u 19. stoljeću Nizozemci su otkrili kako je pretvoriti u pločice čokolade. A baš su one osnova za bezbrojne slastice. Prije njihove pripreme čokoladu najprije treba oprezno otopiti.

U topljenu čokoladu možete umakati svježe ili sušeno voće te orašaste plodove pa ih ohladiti. Dodate li joj maslac, možete je upotrijebiti kao glazuru biskvitnih torti i kolača ili kao fondue uz voćne ražnjiće.

Otopljenoj čokoladi možete dodati vruće punomasno vrhnje i dobiti glatku kremu, ganache, koju treba ostaviti u hladnjaku oko sat vremena, a zatim električnom miješalicom miješate dok ne dobijete kremu koju možete upotrijebiti za nadijevanje čokoladnog biskvita. Najčešće se koristi tamna čokolada, koja treba biti sjajna, ne pretamna, lagano krckati dok se lomi i ugodno mirisati, a mliječna bi trebala sadržavati barem 30 posto kakaa.

Bijelu čokoladu znalci uopće ne smatraju čokoladom jer ne sadrži kakao nego samo kakaov maslac, mlijeko i šećer, no zbog kontrasta s tamnom čokoladom odlična je za ukrašavanje slastica.

Čokoladna fantazija

SASTOJCI: 100 g tamne čokolade, 100 g maslaca, 2-3 žlice likera od badema, malo naribane narančine kore, 100 g šećera, 2 jaja, 2 žumanjka, 100 g brašna, maslac

Kalupe za muffine premažite maslacem i pospite kakaom. Tamnu čokoladu otopite na pari s maslacem, dodajte liker od badema i narančinu koru. Ohladite. U drugoj posudi istucite jaja, žumanjke i šećer. Umiješajte prosijano brašno i otopljenu čokoladu. Dobro izmiješajte, rasporedite u kalupe i stavite uhladnjak na pola sata. Pecite 10-12 minuta na 200°C i pritom pazite da ih ne prepečete. Da su kolačići gotovi, znat ćete kad im se na površini stvori korica, a biskvit se odvoji od kalupa. Ukrasite naribanom čokoladom.

Slatke pitice od čokolade i karamele

SASTOJCI: 280 g brašna, 20 g kakaa, 150 g maslaca, 50 g smeđeg šećera, 1/2 žličice soli; karamela: 225 g šećera, 120 g maslaca, 3 žlice vrhnja; čokoladna krema: 200 g čokolade, 4 žlice vrhnja, 30 g maslaca

Izmiksajte brašno, šećer, kakao, maslac i sol u mrvičastu strukturu. Dodajte 50 ml hladne vode i ponovno izmiksajte. Izmijesite, hladite 30 minuta i utisnite u šest kalupa za pite. Pecite 10 min na 180°C. Za karamel-kremu rastopite šećer u 60 ml vode na laganoj vatri. Pojačajte vatru i grijte dok ne poprimi smećkastu boju. Ne miješajte. Hladite dvije minute i umiješajte maslac, hladite još dvije minute te umiješajte vrhnje. Tucite u sjajnu smjesu. Hladite 15 minuta. Rastopite čokoladu s vrhnjem i maslacem. Pomiješajte s karamelom pa napunite pite.

Fantastične kockice od kakaa i čokolade

SASTOJCI: 340 g čokolade sa 70% kakaa, 60 g maslaca, 200 ml slatkog vrhnja, 50 g šećera, 2 žlice kakao praha, 2 žlice šećera u prahu

Razlomite čokoladu, nasjeckajte je i stavite u zdjelicu s rastopljenim maslacom. U lončiću zagrijte vrhnje i šećer te maknite s vatre čim zakuha. Prelijte vrhnje preko čoklade i maslaca pa dobro istucite. Hladite nekoliko sati dok ne postane dovoljno čvrsto da se može oblikovati. Pomiješajte kakao i šećer u prahu. Time pospite lim za pečenje obložen papirom. Na njega rasporedite čokoladnu smjesu i stavite u zamrzivač da očvrsne. Oštrim nožem namočenim u vruću vodu narežite na kocke. Od smjese možete pripremiti i kuglice.

Kuglice od čokolade, keksa i badema

SASTOJCI: 150 g mljevenih keksa, 200 g šećera u prahu, 180 g mljevenih badema, 50 g čokolade za kuhanje, med, vanilin šećer; Glazura: 3 žličice maslaca, 2 žlice mlijeka, 100 g čokolade

Izmiješajte kekse, šećer, bademe, ribanu čokoladu za kuhanje, med i vanilin šećer tako da dobijete smjesu koju je lako oblikovati. Ako je premekana, prema potrebi dodajte još keksa ili mljevenih badema. Oblikujte kuglice, a u središte svake možete utisnuti lješnjak ili žele-bombon. Glazuru pripremite tako da u posudi iznad pare rastopite maslac, usitnjenu čokoladu i mlijeko. Kuglice polijte mlakom glazurom, pustite da se glazura stvrdne i stavite u hladnjak. Umjesto polijevanja glazurom kuglice možete uvaljati u čokoladu u prahu ili kokosovo brašno.

Kokice prelivene čokoladom

SASTOJCI: žlica suncokretova ulja, 75 g kukuruza za kokice, 300 g tamne čokolade, 50 g bijele čokolade

Zagrijte ulje na tavi, dodajte kukuruz, poklopite i popržite kokice. Odvojeno rastopite obje vrste čokolade iznad posude s vrućom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Umiješajte kokice u tamnu čokoladu i miješajte dok se dobro ne oblože. Posložite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prelijte bijelu čokoladu preko kokica. Ostavite da se čokolada stisne.

Mousse s likerom od višnje

SASTOJCI: 4 jaja, 7 žlica šećera, 2 žlice likera od višanja, 3 rebra naribane čokolade, 2 dl tučenoga slatkog vrhnja

Žumanjke i šećer miješajte tako dugo dok ne dobijete gustu, svijetlu i pjenastu smjesu. Posebno istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa polako sjedinite sa žumanjcima i tucite da se smjesa udvostruči. Na kraju umiješajte tučeno slatko vrhnje i liker od čokolade. Razlijte u visoke čaše i ukrasite krupno naribanom čokoladom. Držite u hladnjaku do posluživanja.

Slatke grožđice u čokoladi

SASTOJCI: 300 g tamne čokolade (od 50 posto kakaa), 600 g grožđica, 300 g mliječne čokolade

Obložite četiri lima za pečenje papirom za pečenje. Rastopite tamnu čokoladu na pari, maknite s vatre i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte polovicu grožđica i dobro promiješajte. Rasporedite na 24 hrpice na dva lima.

Postupak ponovite s mliječnom čokoladom i preostalim grožđicama. Na hladnome mjestu ova se slastica može održati mjesec dana.

Slavni pots au chocolat

SASTOJCI: 175 g čokolade, 3 žlice jake crne kave, 15 g maslaca, 3 jaja, nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Komadiće čokolade stavite u posudu i dodajte jaku crnu kavu. Uz miješanje lagano zagrijavajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se malo ohladi, dodajte maslac, ekstrakt vanilije i žumanjke. Promiješajte. Od bjelanjaka istucite snijeg. Dodajte ga čokoladnoj smjesi pa nježno, ali temeljito promiješajte. Ulijte u posude pa ostavite da se hladi oko osam sati.

Vrući napitak s cimetom

SASTOJCI: 400 ml punomasnog mlijeka, 150 g čokolade za kuhanje, 2 Vanilin šećera, 2 žlice šećera, štapić cimeta

U mlijeko dodajte vanilin šećer, smeđi šećer i štapić cimeta. Zagrijte do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite s vatre, nakon desetak minuta izvadite začine, a čokoladni napitak ponovno zagrijte do vrenja. Prema želji, dodajte malo slatkog likera, ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.

Hrpice od čokolade i pahuljica

SASTOJCI: 100 g čokolade za kuhanje, 100 g mliječne čokolade, 100 g kukuruznih pahuljica, vanin šećer, žlica namaza od lješnjaka, 50 g maslaca

Maslac, čokoladu za kuhanje, mliječnu čokoladu i vanilin šećer otopite na pari. U smjesu dodajte kukuruzne pahuljice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata dodajte žlicu namaza od lješnjaka i oblikujte hrpice dvjema žlicama. Stavljajte ih na foliju i u hladnjak na nekoliko sati.

Fini kolačići s orasima

SASTOJCI: 3 jaja, 150 g šećera u prahu, 200 g čokolade u prahu, 250 g mljevenih oraha, 7 žlica oštrog brašna, 1/2 praška za pecivo

Jaja i šećer mikserom na najbržoj brzini umutite u pjenastu smjesu. Postupno dodajte ostale sastojke osim oraha, a njih na kraju kuhačom umiješajte u smjesu. Oblikujte kuglice rukama namočenim u ulje i složite na lim za pečenje tako da se ne dodiruju. Pecite deset minuta na 180 stupnjeva i prije posluživanja dobro ohladite.

Brza domaća čokolada

SASTOJCI: 200 g kakaa, 250 g margarina, 1/2 kg mlijeka u prahu, vanilin šećer, kg šećera u prahu, 200 ml vode

Na umjerenoj vatri ukuhavajte vodu i šećer. Kad otopina provrije, dodajte margarin uz miješanje. Masu brzo dolijte u mješavinu mlijeka u prahu, kakaa i vanilin šećera. Dobro izrađenu masu bez grudica, još toplu, rasporedite u veliki, nauljeni lim u tankom sloju debljine čokolade. Držite na hladnom da očvrsne. Dok je masa mekana, nožem zarežite kockice željene veličine.

Stručnjak za pripremu čokolade o ukrasima:

Topljena čokolada osnova je mnogih slastica, ali i dekoracija. Papirnati tuljac kojim se ukrašavaju torte i kolači možete napuniti topljenom čokoladom pa njime dekorirati gotove slastice. Također, topljenom čokoladom možete premazati listove biljaka, ohladiti da se stvrdne, a potom ih oguliti i dobiti čokoladne listiće. Stručnjak za pripremu čokolade je Britanac Heston Blumenthal, koji je nekoliko puta u nizu proglašen kuharom godine.

Sedam Hestonovih zapovijedi za superčokoladu

1. S čokoladom nema žurbe - morate je zavesti. Nježno je otapajte na pari pazeći da dno posude ne dodiruje vodu i neprestano miješajte da se ravnomjerno rastopi.

2. Pri pripremi čokolade čuvajte se vode. Čak i najsitnija kap vode može upropastiti rastopljenu čokoladu - stvrdnut će se i postati grudasti.

3. Da biste dobili ukusnu i svilenkastu kremu, umiješajte 50% toplog vrhnja u 50% topljene čokolade u tri navrata (svaki put dodajte po trećinu vrhnja).

4. Čokolada ne voli velike promjene temperature i vlažnosti, pa je čuvajte u originalnom omotu, u posudi koja ne propušta zrak, da izbjegnete bijele mrlje na površini.

5. Čokolada se odlično slaže s neočekivanim okusima - od đumbira i muškatnog oraščića do čilija, bosiljka, ružmarina i plavog sira. Ne bojte se eksperimentirati.

6. Čokoladu možete kristalizirati tako da je miješate u posudi s vodom i šećerom na 60 Celzijevih stupnjeva. Takvim kristalima možete posuti kolače.

7. Pripremate li vruću čokoladu, dobro je u nju dodati prstohvat soli. To će ublažiti gorkasti okus tamne čokolade s visokim postotkom kakaa.


Izvor: 24sata, Autor: Ida Borovac