Čokoladom protiv depresije



Ona nije samo najukusniji desert, nego je i naša najbolja prijateljica kada smo u najgoroj depresiji. Naime, znanstveno je dokazano da u našem organizmu čokolada potiče stvaranje serotonina. Serotonin se još naziva "hormon sreće". Naime, nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini. Te se tvari nazivaju još i unutrašnji ili endogeni opijati jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.


Dakle, možemo ju kao namirnicu ubrojiti u tvari koje direktno i indirektno sudjeluju u "gradnji" našeg dobrog raspoloženja. Konzumiranjem manjih količina čokolade potičemo koncentraciju i jačamo svoje intelektualne i psihičke sposobnosti. No,ma koliko bila korisna, nemojte zaboraviti da poput svih ostalih tvari i čokolada ako se pretjera, može u suvišku izazvati sasvim suprotne učinke. Kao posljedica pretjeranog unosa javljaju se simptomi lagane intoksikacije, a kao prvi manifestiraju se razdražljivost ili potištenost! Neloše je i izbjegavati čokoladu prije odlaska na spavanje jer može uzrokovati i pojavu nesanice.

Osobe koje imaju problema s povećanom koncentracijom kolesterola u serumu ne moraju se bojati uzeti povremeno manje količine čokolade. Stearinska kiselina izuzeta je iz skupine lipida koji direktno stvaraju povećane vrijednosti endogenog kolesterola. Razumljivo je ipak takve namirnice konzumirati u umjerenim količinama i samo povremeno, međutim nije potrebno potpuno ih eliminirati iz prehrane. Ali zimi, kada je sve oko nas sivo, možemo si priuštiti par slatkih kockica.