Čokolada - slatki put do zdravlja



Glavni sastojak čokolade je kakao koji sadrži brojne nutrijente koji su odlični za zdravlje. Jedini problem je taj što je kakao gorkog ukusa pa se u izradi čokolade dodaju šećer, mlijeko i razdni drugi dodaci. Sve to je odlično za vaše nepce, ali ne i za zdravlje.

Da bi čokolada koju jedete bila zdrava treba da sadrže najmanje 70% kakaa. Nemojte pretjerivati jer i male količine tamne čokolade čine čuda za zdravlje. Dovoljno je da pojedete oko 200 grama čokolade nedeljno.

Zdravije srce

Švedski znanstvenici su proveli istraživanje u kome je sudjelovalo više od 31.000 žena. One koje su svakodnevno umjereno konzumirale tamnu čokoladu imale su za 3 puta manji rizik od nastanka srčanog udara.
Drugo istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Njemačke je pokazalo da tamna čokolada smanjuje nivo krvnog tlaka i rizik od nastanka srčanog i moždanog udara za čak 39%.
Istraživanje australijskih znanstvenika je pokazalo da tamna čokolada pomaže u zdravijem mršavljenju kod gojaznih osoba koje vježbaju. Zanimljivo je da čokolada sadrži 5 puta više flavonoida od jabuke.

Mršavljenje

Ako se pitate kako možete jesti čokoladu ako ste na dijeti, dobra vijest je da tamna čokolada zaista pomaže kod mršavljenja. Znanstvenici iz Danske su dokazali da tamna čokolada uspješno zadovoljava želju za slatkim, slanim i masnim. Na taj način možete puno lakše držati plana ishrane za mršavljenje.

Sretnija djeca

Majke koje su jele tamnu čokoladu tokom trudnoće ističu da su se bolje suočavale sa stresom, u odnosu na majke koje nisu jele tamnu čokoladu. Takođe, finski znanstvenici su dokazali da su bebe majki koje su jele tamnu čokoladu tokom trudnoće sretnije i više se smiju.

Dijabetes

U malom istraživanju talijanskih znanstvenika su sudionici, koji su u umjerenim količinama svakodnevno jeli tamnu čokoladu, nakon 15 dana pokazali smanjeni rizik od nastanka inzulinske rezistencije. Flavonoidi povećavaju proizvodnju azot monoksida, što pomaže u kontroli osjetljivosti tijela na inzulin.

Stres

Američki znanstvenici su nedavno potvrdili da stres uzrokuje želju za grickanjem, naročito za čokoladom. Najbolje od svega je da čokolada smanjuje nivo hormona stresa (kortizola). Osobe koje su u periodu od dvije nedjelje svakodnevno jele tamnu čokoladu imale su znatno manji nivo kortizola u tijelu.

Zaštita od sunca

Britanski znanstvenici su dokazali da flavonoidi iz čokolade imaju moć zaštite od UV zraka. Nakon samo 3 mjeseca konzumiranja tamne čokolade, koži treba 2 puta više izlaganja suncu da bi došlo do razvijanja crvenila kože ili opekotina. Osobe koje su jele mlječnu čokoladu nisu razvile otpornost na UV zrake.

Mozak

Slijedeći put kada budete pod stresom pojedite nekoliko kockica tamne čokolade. Osim što će smanjiti nivo stresa, poboljšat će se koncentracija koja vam je potrebna. Američki znanstvenici su dokazali da kakao potiče dotok krvi u ključne dijelove mozga. Djelovanje kakaa traje 2-3 sata, stoga je bolji izbor od kave. Istraživanje znanstvenika iz Norveške je pokazalo da osobe starije od 70 godina imaju znatno bolje rezultate kognitivnih testova ako konzumiraju namirnice bogate flavonoidima (kakao, tamna čokolada, crno vino).

Kašalj

Nedavno istraživanje britanskih znanstvenika je pokazalo da konzumiranje crne čokolade u periodu od dvije nedjelje značajno ublažava simptome kroničnog kašlja. Tamna čokolada sadrži teobromin za kojeg znanstvenici tvrde da ima čudesna ljekovita svojstva. Samo 30 grama tamne čokolade sadrži čak 450 miligrama teobromina.