Nekoliko zanimljivosti o čokoladiSvi je volimo čokoladu, a neki malo više od ostalih pa tvrde da su ovisni o čokoladi. 

Pročitajte zanimljive činjenice o čokoladi koje će vas iznenaditi i oduševiti.

Da li ste znali da je naziv za drvo na kojem raste kakao Theobroma cacao, što znači „hrana bogova”? Ovom drvetu je potrebno godinu dana da bi dalo dovoljno kakaoa za proizvodnju samo 10 čokoladica od 60 grama.

Čokolada se dobija iz zrna kakaovca koja rastu na zimzelenom stablu koje potječe iz tropskih područja Amazone.

Bijela čokolada nije čokolada Bijela čokolada ne bi se zapravo trebala zvati čokoladom jer ne sadrži tvar karakterističnu za pravu čokoladu - svima poznati kakao. Dobiva se miješanjem kakao maslaca (masnoće koja se nalazi u kakau), mlijeka u prahu, šećera, mliječne masnoće i lecitina.

Američko istraživanje je pokazalo da bi 70 posto ljudi u zamjenu za čokoladu otkrilo svoju lozinku za on line profile 

Kad te uhvati želja za čokoladom, trebaš samo čokoladu. Znanstvenici su dokazali da tu želju ne može zadovoljiti niti jedan drugi slatkiš

Belgijski kradljivac ukrao je dijamante u vrijednosti od 28 milijuna dolara nakon što je stekao povjerenje čuvara banke svakodnevno im nudeći čokoladu.

Izumiteljica keksa s komadićima čokolade, zvanih i „chocolate chip cookies", prodala je svoj recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

Industrija čokolade godišnje zaradi oko 110 milijardi američkih dolara.

Stanovnici SAD-a na Valentinovo kupe toliko čokolade da taj dan čini 5 posto prodaje cijele godine.

Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Bjelokosti sama proizvede 33 posto svjetskih zaliha.