Samo nekoliko kockica čokolade smanjuje stresJOŠ dobrih vijesti za ljubitelje čokolade: novo istraživanje, koje je provela tvrtka Nestlé, pokazalo je da svakodnevno konzumiranje crne čokolade može pomoći u smanjenju razine hormona koji izazivaju stres!

Znanstvenici istraživačkog centra u Švicarskoj proučavali su biokemijsku osnovu zbog koje se čokolada smatra "hranom koja pruža utjehu", a njihovo istraživanje pokazalo je kako kemijski sastav crne čokolade može popraviti raspoloženje ljudi koji su izloženi stresu.

Istraživanje je provedeno na 30 odraslih zdravih osoba koje su svakodnevno konzumirale po 40 g čokolade. Rezultati su pokazali kako se kod svih sudionika smanjila razina hormona koji utječu na stres. Crna čokolada korištena u ovom istraživanju sadržavala je 75 posto kakaa koji svojim kemijskim sastavom utječe na metabolizam i na kemijske reakcije koje se odvijaju u stanicama.

Dr. Sunil Kochhar objasnio je : "Kada ste pod stresom, vaš organizam je u kemijskoj neravnoteži. Tijekom dužeg perioda ovakvo stanje može biti štetno za vaše zdravlje. Naše istraživanje je pokazalo da konzumiranje umjerene količine crne čokolade svakog dana može pomoći u balansiranju kemijske ravnoteže organizma. Možemo pretpostaviti da će uvođenje crne čokolade u zdravu i balansiranu prehranu uspostaviti kemijsku ravnotežu koja će omogućiti organizmu da se na bolji način bori sa stresom. Ovi rezultati uvelike podržavaju naše stalne napore da ustanovimo utjecaj određenih sastojaka hrane na ljudski metabolizam i zdravlje."